Vaksinering hund

Vaksinering er en rimelig og effektiv måte å beskytte kjæledyret mot sykdommer på. I dag vaksineres det rutinemessig mot parvovirus, valpesyke, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Disse sykdommene er forårsaket av virus og det finnes per dags dato ingen effektiv behandling mot disse. En vaksine inneholder viruskomponenter som har blitt ufarliggjort og vil derfor ikke føre til sykdom. Kroppen oppdager viruset og tror den har blitt smittet, deretter setter immunforsvaret i gang med produksjon av antistoffer mot vaksinen. Antistoffer er kroppens forsvar mot smittsomme sykdommer. Hvis kroppen senere blir utsatt for viruset, vil immunforsvaret kjenne igjen inntrengeren og disse antistoffene går til angrep og dreper viruset.

Særlig unge valper er mottagelige for parvovirus. Vanlige symptomer er oppkast og sprutende, noen ganger blodig diaré, med påfølgende uttørking. Dette er en alvorlig tilstand som kan være fatal.

Valper under 6 måneder er mest utsatt for valpesyke, men alle hunder i alle aldre er mottagelige. Hunden får som regel forbigående høy feber uten andre symptomer. Etter 1-2 uker får den på ny feber, samt rennende øyne og nese, hoste, oppkast og diaré. Hunden kan også få nevrologiske senskader, og disse hundene må ofte avlives.

Smittsom leverbetennelse er også en alvorlig og svært smittsom sykdom. Sykdomsforløpet kan være mildt eller kraftig, vanlige symptomer er oppkast, diaré, forstørret lever og bukomfang, og gulsott (gulaktig hud, slimhinner og sclera).

Fordi disse tre virusene er innlemmet i et rutinemessig vaksinasjonsprogram her i Norge, er det svært sjelden at vi ser disse sykdommene. Og det skal vi være glad for!

Når det gjelder kennelhoste er tilstanden litt annerledes. Selv om det vaksineres rutinemessig mot kennelhoste, ser vi denne meget smittsomme sykdommen stadig vekk. Det er allikevel viktig å vaksinere, da de som er beskyttet får et mildere sykdomsforløp enn uvaksinerte individer. Der det er mange hunder samlet, som på en kennel eller en stor hundeutstilling er smittepresset spesielt høyt. Kennelhoste er i utgangspunktet en øvre luftveisinfeksjon, som gir en typisk hard, tørr hoste med påfølgende brekning, og noen ganger oppkast. Denne hosten er slitsom for både hund og eier, og det kan være nødvendig med behandling. Noen ganger kan kennelhosten utvikle seg til en alvorlig lungebetennelse.
For ytterligere informasjon om kennelhoste, se: ww.kennelhoste.com

Avlstisper vaksineres med en 4-komponentsvaksine mot de fire nevnte sykdommene ved parring eller i begynnelsen av drektigheten, på denne måten får valpene antistoffer gjennom morsmelken slik at de har et forsvar de første ukene. Valpens eget immunforsvar er ikke modent nok til å utvikle egne antistoffer før de er 12 uker, så det har liten effekt å vaksinere noe tidligere. Likevel anbefaler vi å vaksinere valpen ved 8 ukers alder mot parvovirus for ekstra beskyttelse, og så får den 4-komponentsvaksinen ved 12 uker og ved 15 måneders alder. For å bibeholde beskyttelsen mot parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse må hunden vaksineres hvert 3. år, mens for optimal beskyttelse mot kennelhoste trengs årlig vaksinasjon.

Vanlige bivirkninger er en forbigående, øm hevelse på stikkstedet, hevelse i ansiktet, feber, slapphet og nedsatt matlyst.

Kun friske dyr skal vaksineres!

Ring oss for å sette opp en time til vaksinasjon!

Se også Reise til utlandet med dyr for mer informasjon angående vaksiner.