Kastrering og sterilisering av katt

Har du fått deg en nydelig liten kattunge og lurer på om du skal sterilisere eller kastrere den? Tidligere (og til dels fremdeles) ble det kalt sterilisering på hunnkatt og kastrering på hannkatt, men i prinsippet gjennomgår de begge en kastrering.

Dersom katten ikke er avlskatt, anbefaler både vi og myndighetene at du kastrerer katten din. Aller viktigst er det å huske på ansvaret man tar på seg når man velger å anskaffe seg et dyr, og særlig når det gjelder katter er det et velkjent problem med eierløse dyr. Disse kattene utgjør et velferdsproblem, både for seg selv og miljøet rundt. En hunnkatt og en hannkatt blir fort til mange katter, og snart har det utviklet seg en liten bestand med eierløse katter. Disse kattene er vanligvis svært sky og vanskelig å få tak i. Ofte er de syke og sprer sykdom, da ikke bare til andre villkatter, men også din utekatt kan bli smittet.

Kastrer katten din, så viser du at du tar ansvar overfor miljøet og dyret ditt, og du slipper eventuelle fremtidige eierløse kattunger!

Dersom du ikke ønsker å kastrere hunnkatten din, bør du gi henne p-piller. Dette er ikke helt risikofritt, da p-piller inneholder hormoner som har vist seg å øke risikoen for jursvulster. Hos katt ser man at rundt 80 % av disse svulstene er ondartede. Dessuten må p-pillen gis en gang i uken, på samme ukedag, og dersom katten er på vift og ikke kommer hjem til “avtalt” tid, så er ikke lenger beskyttelsen optimal. Får katten p-piller under en drektighet, ser man ofte misdannelser på kattungene.

Vi anbefaler å kastrere hunnkatten fremdfor å behandle med p-piller, så sant man ikke planlegger et kull på et senere tidspunkt.

Fordeler ved kastrering er at man slipper å gi hunnkatten p-piller og man unngår de helsefarene det utgjør. Hun vil heller ikke komme i løpetid, noe som kan være svært stressende for både katt og eier. Hos hannkattene forsvinner den spesielle markeringslukten, samt at utferdstrangen og territorial adferd vil minskes hos både hunn- og hannkattene. Dette betyr at de vil streife mindre, og vil heller ikke havne i slåsskamp så ofte. Mindre slossing betyr ikke bare færre skader, men også mindre sykdom fordi enn del alvorlige virussykdommer smitter via spytt og blod. Man ser også at kattene blir mer harmoniske, mer kjælne, og de får et lengre liv.

Ulempen ved kastrering er at stoffskiftet blir lavere, og kattene får en tendens til å legge på seg. En overvektig katt har igjen større risiko for å utvikle sukkersyke, urinveisinfeksjoner og urinkrystaller, samt andre sykdommer forbundet med overvekt. Derfor er det viktig å begynne å fôre katten med et fôr spesielt til kastrerte katter etter inngrepet, som blant annet har lavere kaloriinnhold enn vanlig vedlikeholdsfôr og som ivaretar urinveiene. Det finnes flere forskjellige kvalitetsfôr av denne typen på markedet. Det er også viktig å aktivere katten daglig dersom den er bedagelig av seg.

Kastrering er et kirurgisk inngrep, som gjøres i full narkose. Vi anbefaler å gjøre inngrepet fra 5-6 måneders alder. Hunnkatten blir kjønnsmoden i denne alderen (eller når hun har nådd en kroppsvekt på ca 2,5 kg), mens hannkatten modnes noe senere, rundt 8 måneder (eller når han har nådd en kroppsvekt på ca 3 kg). Hos hunnkatten går vi inn i bukhulen og fjerner eggstokker og livmor, og hun får et lite sår som sys igjen på magen. Hannkattene får fjernet testiklene via et snitt i pungen, som får gro av seg selv.
Hos oss får pasientene smertelindring i forkant av operasjonen, og de ligger til overvåkning mens de våkner opp etter narkosen. Du får med deg smertestillende å gi hjemme slik at katten din ikke har smerter i etterkant av operasjonen. Dette sikrer også god sårheling. Hunnkatter får på seg en body, for å beskytte operasjonssåret.

Ta kontakt med oss for timebestilling!